Bebelușul tău mănâncă noaptea mai mult decât mănâncă ziua? Ceea ce se întâmplă este posibil să fie reverse cycling, nu puseu de crestere.
Dacă te întreb de ce nu mananca bebe, raspund in acest articol la una dintre cauzele specifice bebelusilor mai mari.
Este normal că în prima lună de viață, bebelușii să ceară alimentare mai des. În felul acesta, practic, se instalează și lactația.
Începând cu vârsta de 3 săptămâni, capacitatea stomacului unui bebeluș crește semnificativ, ajungând până la 150 ml. Acest lucru înseamnă că în următoarea perioadă, bebelușul tău deja își formează un anumit tipar de hrănire.
Mai mult decât atât, odată cu vârsta de 2 luni,bbeelușul nu mai face confuzie între zi și noapte. Astfel, hrănirile de pe timpul nopții tind să devină mai rare. Iar tu te poți relaxa puțin.
De aceea, atunci când bebelușul începe dintr-o dată să se trezească foarte des pe timpul nopții pentru a lua câte o gustărică, este legitim să te întrebi de ce a început copilul tău să se trezească și să mănânce la fel de des ca un nou-născut?
Doar bebelușii care sunt hrăniți cu lapte praf de la bun început au program de mese din primele zile de viață.
Ce este reverse cycling?
Reverse cycling înseamnă că bebelușul tău, care nu mai este nou născut, a început dintr-o dată să mănânce foarte des noaptea. Tipic asta se întâmplă cu bebelușii cu vârste cuprinse între 4 și 6 luni, care devin tot mai curioși de mediu și/sau sunt afectați de prima regresie a somnului.
Uneori, acest comportament nocturn se perpetuează chiar și până la vârste mai mari.
De ce mănânce bebe mai mult noaptea decât ziua?
Motive posibile pentru acest lucru:
- Bebelușul tău este prea distrat pentru a-și lua mese complete în timpul zilei.
- Programul bebelușului tău nu permite suficiente mese de zi.
- Bebelușul tău adoarme în timpul hrănirilor de peste zi, deoarece este mult prea obosit să-și ia porție completă.
Te rog reține că reverse cycling este diferit de trezirile nocturne din cauza puseelor de creștere. În timpul unui puseu de de creștere, bebelușii mănâncă mai mult atât ziua, cât și noaptea.
Or, reverse cycling are doar legătură cu hrănirea. Deci bebelușul tău se hrănește mai consistent noaptea, iar ziua, mai puțin. Practic, bebelușul tău inversează aportul de calorii.
Cât timp durează reverse cycling?
Dacă nu iei nici o măsură pentru a corecta acest tipar de hrănire, se poate perpetua pe o perioadă lungă de timp, câteva săptămâni, chiar și câteva luni.
Din experiență, am văzut bebeluși care se alimentau noaptea chiar și la două-trei ore, dincolo de vârsta de un an. Adică, practic, așa cum ar trebui să mănânce ziua la 2-3 ore, bebelușul mănâncă noaptea la 2-3 ore.
Atenție, este o mare diferență între un bebeluș care are asociere de sân cu somnul și se trezește din oră în oră sau care stă atașat continuu la sân și un bebeluș care se trezește noaptea la 2-3 ore doar pentru că îi este real foame.
Care sunt efectele reverse cycling?
Un bebelușul tău mănâncă noaptea non stop (sau mai des decât numărul mediu de mese nocturne necesare conform vârstei lui) este mai predispus să refuze mâncarea ziua, pentru că organismul lui își ia caloriile noaptea, iar ziua mai puțin.
Și știu și eu ce se zice pe grupuri că până la 1 an laptele e baza, iar după un an, solidele. E mult prea simplist explicat.
Ajunge bebelușul tău să consume mai multe solide decât lapte așa pur și simplu, peste noapte, chiar de a doua zi după prima aniversare?
Evident că nu, acceptarea solidelor este un proces, care trebuie ghidat și de părinte. La fel cum te poți aștepta să refuze ciorba după ce s-a ghiftuit cu biscuiți, tot așa te poți aștepta să consume puține solide pentru că bea prea mult lapte noaptea.
Ce ai de făcut pentru reducerea meselor de noapte?
Deși poate fi provocator reducerea meselor de noapte este posibila. În funcție de cât de lungă a fost perioada de timp în care bebelușul tău s-a hrănit mai mult noaptea decât ziua procesul de schimbare a acestui tipar de hrănire poate fi mai scurt sau mai lung.
Secretul este să reduci treptat numărul de mese oferite pe timpul nopții, în timp ce încurajezi hrănirea în timpul zilei.
Există câteva modalități prin care poți reduce mesele de noapte și să încurajezi hrănirea ziua.
- Întârzie masa de noapte cu câte 30 de minute la fiecare 1- 2 nopți. De exemplu, dacă bebelușul tău se trezește la ora 23, oferă-i masă la ora 23:30.
Dacă se trezește pentru hrănire și devine supărat pentru că nu primește imediat, încearcă să îi oferi confort, ținându-l în brațe, legându-i, cântându-i, mângâindu-l.
Următoarea noapte deja poți să îi oferi masă la ora 24.
(2) Ține 3 ore între ultima masă de noapte și trezirea de dimineață. La trezire, dacă bebelușul tău este mai mare de 10 luni, va primi solide în loc de lapte.
Având o distanță mai mare între ultima hrănire de noapte și prima masă de solide a Zilei încurajezi. Bebelușul să mănânce mai cu Poftă.
Sfat practic din experiența proprie: Oferă-i la micul dejun un aliment pe care nu îl refuză și pe care îl poți îmbogăți caloric (de exemplu, cu unt de nucifere). Fiecare copil are câte o combinație preferată. În cazul nostru niciodată nu dădeam greș cu griș cu lapte și piure de zmeură, terci de ovăz cu piure de mango, peste care adaug scorțișoară de ceylon și semințe de cânepă sau alte nuci măcinate.
(3) Mănâncă împreună cu copilul, la fiecare masă. Este important că cel mic să te vadă că mănânci și tu același lucru cu ce i-ai pus și lui în farfurie. A mânca este un act social. Iar bebelușului tău îi place extrem de mult să fie însoțit atunci când mănâncă. Îi poți permite chiar să te și hrănească cu o linguriță 2 de terci.
Acest text are pur scop informativ; dacă ai îngrijorări în ceea ce privește nevoia nutrițională a copilului tău adresează-te unui medic pediatru.