Ore biologice de somn

Orele biologice de somn reprezintă un concept relativ nou.

Reprezintă momentele zilei când bebelușii sunt mai predispuși să doarmă, în mod natural. Aceste ore se află în strânsă legătură cu ritmul circadian al bebelușului și al copiilor.

Trezirea la o oră biologică

Ora de trezire dimineata da tonul zilei.

Ore biologice de trezire sunt 6:00-7:00. Funcționează bine pentru copiii cu vârste între 4 luni și 18 luni, care au 3 sau 2 somnuri de zi.

Între 10 luni și 18 luni apare renunțarea la somnul de dimineață. Astfel că vă puteți începe ziua chiar și la 7:30-8:00.

Ore biologice pentru somnurile de zi

Orele biologice de somn pentru somnurile de zi sunt 9:00 și 13:00, conform dr. Weissbluth. Dar cel mai bine te uiți în tabelul de mai jos.

Se adaugă o variație de +/- 30/60 de minute, în funcție de trezirea de dimineață, vârsta copilului și numărul de somnuri.

ore biologice de somn pentru bebelusi si copii

De unde vin orele biologice de somn?

Conceptul orelor biologice de somn a fost dezvoltat de dr. Marc Weissbluth, medic pediatru american, pasionat de somnul bebelușilor.

Dr. Marc Weissbluth a observat că există anumite intervale orare în care bebelușii sunt mai predispuși să doarmă. Și, susține el, când se odihnesc mai bine.

Orele biologice de somn sunt relevant de la vârsta de 4 luni, când bebelușul a făcut tranziția la 3 somnuri de zi. Astfel, corpul copilului funcționează mai bine la program de somn.

Ritmul circadian este responsabil cu orele biologice de somn

Ritmul circadian este dat de ciclul lumină-întuneric. Este un mecanism primitiv, imprimat în genele tuturor organismelor vii. Ritmul circadian este dat de rotația Pământului în jurul axei sale, în 24 de ore.

Noi nu ne putem opune ritmului circadian. Este important să acceptați acest aspect. Un copil mic nu poate fi ținut treaz până la ora înaintată seara. E ok ca excepție, dar nu ca regulă.

Ore biologice versus perioade de veghe?

Pot bebelușii dormi totuși și la alte ore decât orele biologice de somn? Da, categoric. Am văzut mulți care dorm la alte ore și le merge foarte bine. Dar am văzut și copii cărora le merge super cu ore bio. Chiar eu am doi copii care au „funcționat” diferit: unul pe ore bio, celălalt pe perioade de veghe.

Ce primează este o igienă bună a somnului, copilul să fie odihnit și nevoia lui de somn să fie respectată.

Ce este potrivit pentru copilul tău?

Nu știi sigur ce i se potrivește bebelușului tău: ore biologice de somn sau perioade de veghe?

Somnul (sau lipsa somnului) îți dă dureri de cap? Nici eu nu am crezut că nopțile pot fi atât de grele, iar somnurile de zi, sursă de panică!

Am o veste bună pentru tine! Știu că pare nebunie, dar rutina, cadrul optim de somn și programul de somn adecvat bebelușului tău, fac minuni! Evită plânsul și agitația!

Sunt Alexandra Ene, consultant somnul copilului și al bebelușului, cu două certificări internaționale.

Sunt aici să-ți susțin alegerile în direcția îmbunătățirii somnului copilului.

Alege o consultație „Ora mamei” ca să vă odihniți mai bine! Cel puțin 200 de bebeluși au dormit mai bine cu recomandările mele.