Regresia somnului la 1 an ocupă un loc special în rândul echilibrul familiei. Deși noțiunea de regresie nu este nouă, află ce soluții ai pentru vârsta de 1 an.
Prima aniversare este întotdeauna specială, iar bebelușul tău este deja de acum un toddler delicios. Care vine la pachet cu câteva provocări specifice vârstei.
În acest articol răspund la cele mai comune provocări legate de somnurile de zi, adormirea de seară și alte picanterii legate de această vârstă.
Ce este regresia somnului de la 1 an?
Regresia somnului la 1 an înseamnă, pe scurt, că cel mic, care până atunci dormea bine, începe dintr-o dată să nu mai doarmă la fel bine.
Deci dacă bebelușul tău dormea nopțile fără întreruperi, iar somnurile de zi erau predictibile și odihnitoare, dar dintr-o dată a început să aibă dificultăți, este foarte posibil să treacă prin această regresie.
Este o perioadă temporară, când copilul tău nu doarme la fel de bine cum dormea înainte. Însă și aceasta trece cu puțină răbdare și obiceiuri bune de somn.
Fiindcă fiecare copil este diferit și are un ritm propriu de dezvoltare, semnele regresiei somnului de la 1 an se pot observa mai devreme sau mai târziu de această vârstă (deci între 11 și 14 luni).
Semne pentru regresia somnului
Indiferent de vârsta când se manifestă regresia somnului, câteva evenimente ne arată că poate fi vorba despre ea:
- Somnul se clatină, dintr-o dată nu prea mai înțelegi ce se petrece
- Copilul devine mai agitat și capricios
- Dintr-o dată începe să doarmă somnuri scurte sau să le refuze
- Se trezește de mai multe ori pe noapte sau face o trezire mai lungă în mijlocul nopții
- Simte anxietate de separare, motiv pentru care nu-ți permite să mai ieși din cameră. Iar dacă adoarme în prezență, înainte să adoarmă, verifică de câteva ori dacă mai ești acolo.
- Plânge sau face o criză de furie în timpul rutinei de seară și/sau în timpul adormirii.
- Adormirile devine mai lungi și mai greoaie
Cauze pentru regresia somnului de la 1 an
De la 8 luni până la 12 luni, bebelușul tău va deveni din ce în ce mai mobil și mai prezent.
Capacitatea lui de a se deplasa mai liber îl inundă cu entuziasm! Iată ce noutăți apar în viața copilului tău, în jurul vârstei de 12 luni:
- Abilități motrice noi importante (se ridică în picioare, face 2-3 pași ținându-se de mobilier)
- atinge un prag lingvistic important (folosește interjecții, zice mama, tata, încearcă să imite adulții, răspunde la cuvântul nu, dă din cap în semn de dezaprobare, răspunde la comenzi vocale scurte și precise)
- abilități intelectuale noi (modul în care folosește obiectivele devine mai complex, imită gesturi, poate găsi obiecte care dispar sub mobilă, canapea, privește spre obiectul corect atunci când i se indică).
- Permanența obiectelor capătă un nou sens, mai profund, motiv pentru care anxietatea de separare se poate amplifica
La toate acestea, dacă se adaugă modificări în rutină (intenționate sau nu), erupțiile dentare, putem ajunge ușor la treziri nocturne sau dificultăți de dormire, somnuri de zi scurte sau ratate.
Câteodată, trebuie doar să aștepți să treacă, alteori este necesar să revizuiești pregătirea de somn și obiceiurile de adormire.
Știu cât poate fi de provocator și cu câte anxietate vine un somn dezorganizat pe nepusă masă.
Vreau să te înarmezi cu răbdare, dar și cu câteva instrumente să-l ajuți pe cel mic să navigheze prin această etapă.
Cum trecem peste regresia somnului de la 1 an?
Atunci când avem de-a face cu un copil în plină dezvoltare, somnul și programul de somn nu sunt singurele elemente de care să ținem cont. Ci ce se întâmplă în perioadele de veghe este deopotrivă important.
- Oferă-i ocazii multiple de a exersa noile abilități – mergeți în aer liber, unde copilul poate explora nestingherit (încearcă să reziști tentației de a-i atrage atenția la fiecare pas, de a-l atenționa „cazi!”, de a-i spune că e prea mic să facă ceva). Susține-i explorarea, chiar dacă uneori îți vine greu să faci asta.
- Hrănește-i nevoia de independență, chiar dacă asta înseamnă răscolit sertare, dulapuri de haine, să-ț bage el mâna în castronul. Nu îl ținem doar în țarcul de joacă toată ziua. Este foarte frustrant pentru el să stea într-un spațiu atât de limitat.
- Înțelege felul în care funcționează creierul copilului tău la această vârstă. Nu poți să-l programezi să funcționeze într-un anume fel, convenabil pentru familia noastră.
- Menține programul de somn pentru a preveni oboseala. Uneori asta paote să însemne să jonglezi perioadele de veghe pentru a conserva două somnuri cât mai mult timp posibil. Cu cât copilul este mai mare, cu atât va face această tranziție mai ușor.
- Menține rutina de somn pentru a menține predictibilitatea programului, să nu fie luat prin surprindere și să existe proteste din această cauză.
Fă-ți un plan clar pentru fiecare scenariu (dacă ratează un somn de prânz, dacă are treziri de noapte, dacă refuză adormirea la oricare dintre somnuri, etc).
Nu știi de unde să începi?
Programează o discuție „Ora mamei” împărtășesc cu tine toate secretele gestionării somnului micuțului tău.
Varianta mai avantajoasă este seminarul pentru categoria de vârstă 4 luni – 2 ani, cu acces timp de 2 luni.