Noțiunea de regresia somnului bântuie pe grupuri, să tulbure liniștea părinților și odihna familiei.
Regresia somnului tabel
Până la 2 ani, există mai multe regresii de somn. Și fiecare afectează diferit calitatea somnului. Află cauzele și soluțiile din acest articol.
Afli din acest articol ce sunt regresiile de somn, la ce vârste apar și cum sprijini bebelușul să treacă prin acest episod.
Regresia somnului de la 4 luni – ce este ea?
Regresia somnului de la 4 luni că este prima și cea mai aprigă dintre toate. Apare des în formularea „înainte de regresie se trezea o singură dată pe noapte…”. Într-adevăr, multe mămici se plâng că, odată cu regresia de la 4 luni, bebelușul lor este de nerecunoscut.
Ce se întâmplă de fapt? Regresia somnului dela 4 luni aduce schimbări majore în felul în care bebe doarme.
Astfel că, ciclurile de somn ale bebelușului devin asemănătoare cu cele ale unui adult. Adică vor fi formate din somn NREM (cu 4 stadii de profunzime) și somn REM (somn ușor, cel în care visăm), iar între ciclurile de somn apare o microtrezire.
Ce înseamnă asta? După fiecare ciclu de somn, bebe va avea o microtrezire și va verifica în ce condiții de somn se află. Dacă s-au schimbat condițiile (au dispărut suzeta sau sânul din guriță, brațele mamei, legănatul, etc) se va trezi de tot plângând, așteptând să fie adormit la loc.
Dacă în perioada 0-3 luni, bebelușul intra ușor în somnul profund și nu avea dificultăți să navigheze de la un ciclu de somn la altul, acest lucru se schimbă odată cu vârsta de 4 luni.
De la 4 luni, la finalul fiecărui ciclu de somn bebelușul nu mai trece automat încelălalt ciclu și intervine o microtrezire. Ea se transformă într-o trezire veritabilă, cu plâns, agitație, dificultăți de adormire, și tot tacâmul dacă bebelușul nu mai recunoaște condițiile în care se află față ciclul de somn anterior.
🌜 Deci, pentru a continua să doarmă, bebe are nevoie de mijlocul de adormire cu care a fost obișnuit (bebe adoarme la sân, adoarme legănat, adoarme plimbat).
Totodată, somnurile de zi devin mai greu de obținut, adormirile de seară mai lungi și cu mai mult plâns.
Ce altceva se mai întâmplă odată cu regresia de la 4 luni
Bebelușul devine mult mai mobil, se rostogolește de pe spate pe burtică și se străduiește să reușească și invers.
Creierul și corpul bebelușului se dezvoltă rapid1, iarnoile conexiuni pe care le face între diferite zone ale creierului, pot conduce la iritabilitate crescută, iar somnul poate fi mai sensibil.
Bebe trece prin saltul mental al așteptării, ceea ce îl face mai curios și mai dispus să aștepte o anumită metodă de adormire.
Un mic puseu de creștere, când bebe pare că ar vrea să pape mai des.
Ce rol joacă asocierile de somn în regresia somnului de la 4 luni?
De ce maturizarea ciclurilor de somn face, așadar, ca un bebeluș să se trezească la fiecare ciclu de somn?
Să vedem, la fel funcționăm și noi, adulții. În timpul nopții, avem micro-treziri între ciclurile de somn, când ne așezăm perna, ne tragem plapuma, ne răsucim în altă poziție. Adică ne recreăm condiții!
Așa face și bebelușul tău. Își recreează condițiile de adormire pe care le cunoaște: la sân, în brațe, legănat, plimbat la chiuvetă în baie, cu suzi în guriță.
Când bebelușul are asocieri de adormire tari (vezi figura de mai jos), se va trezi de-a binelea și ca să-și continue somnul, tu trebuie să vii și să-i recreezi condițiile.
Bebe se obișnuiește să adoarmă cu asocierile de somn pe care le întâlnește la fiecare adormire.
Cum ne odihnim totuși după regresia somnului de la 4 luni
Pocesul neurologic de maturizarea a ciclurilor de somn că durează aproximativ câteva săptămâni – 1 sau 2 săptămâni. Dar am vești proaste și …vești bune.
Veștile proaste
„Regresia” nu trece cu adevărat decât atunci când se schimbă obiceiurile de somn. Totul într-un cadru optim, ținând sub control oboseala cu perioade de veghe adecvate.
Din păcate, trezirile frecvente pot să dureze o veșnicie fără un plan pe care să-l urmezi. Pe cine ajută oboseala?
Veștile bune
Veștile bune sunt că poți depăși regresia de la 4 luni. Verifică componentele unui somn odihnitor și vezi ce poți îmbunătăți:
- Menține aceeași rutină înainte de fiecare somn de zi și la somnul de noapte. Dacă nu ai încă o rutină de somn, e vremea să introduci una. Bebelușul tău adoorăăăă predictibilitatea și consecvența!
- Asigură-i mediu de somn optim: întuneric, temperatură de maxim 22 de grade, îmbrăcat adecvat, white noise pe fundal.
- Asigură-te că bebe nu ajunge în pătuț supraobosit, respectându-i programul de somn specific vârstei.
- Adoarme-l mai devreme la somnul de noapte, dacă somnurile de zi au fost precare.
- Asigură-te că-i schimbi puțin câte puțin obiceiurile de adormire, reducând implicarea ta, pentru ca bebelușul tău să poată lega ciclurile de somn.
Te simți copleșită? Redu zgomotul de fundal și scrie-mi! Facem împreună un plan concret de somn bun și odihnitor.
Dacă regresia a venit pe neașteptate, ia în calcul un proces de sleep training. Nu lăsa „să treacă” ce poți rezolva luna asta.
Poți preveni regresia somnului de la 4 luni?
Până în 4 luni este singura perioadă când poți preveni problemele de somn ale bebelușului. Asigură-te că este bine odihnit și că adormirile se mută încet încet spre pătuț.
Adică, nu doar să-l adormi în brațe sau la sân și să-l transferi în pătuț.
Dacă bebelușul tău nu a împlinit încă 4 luni, este exact vremea potrivită pentru seminarul „Somnul bebelușului 0-4 luni”. Prețul este incredibil de mic pentru ceea ce oferă!
Regresia somnului de la 6 luni
Odată cu vârsta de 6 luni, bebe trece prin saltul mental al permanenței obiectelor. Deja știe că un obiect care dispare continuă să existe. De aceea, în perioada aceasta poate apărea primul semn al anxietății de separare.
Totoadtă, apare și o conștientizare mai pronunțată a mediului, manifestată prin sensibilitate crescută la zgomote și lumină. De aceea, acordă grijă deosebită suprastimulării.
Motricitate: târât, încercări de mers de-a bușilea.
Pe cine și cum afectează regresia de la 6 luni?
Nu toți bebelușii trec prin regresia somnului de la 6 luni. Singurii care o iau în plin pe aceasta sunt cei care au ratat regresia anterioară, dacămodul lor de adormire este într-un context cu multă implicare parentală, conform ierarhiei asocierilor de somn.
Semnele ale regresiei de la 6 luni:
- Mai multe treziri noaptea și dificultate de readormire.
- Bătălii de adormirea seara
- Somnuri de zi mai lungi care scurtează somnul de noapte. Sau, dimpotrivă, bebelușii care se suprastimulează ușor, încep să rateze adormirea la somnul al treilea.
- Mai mult plâns și mai multă agitație în timpul perioadelor de veghe
Regresia somnului de la 8 – 9 luni
Se manifestă datorită câtorva schimbări importante în viața bebelușului tău:
- Tranziție de la 3 la 2 somnuri
- anxietate de separare crescută
- achiziții motrice importante (ridicare în picioare), care conduc la mult entuziasm și dificultăți de adormire.
Regresia somnului de la 12 luni
Bebelușul tău de un an începe dintr-o dată să doarmă mai prost sau să refuze un somn de zi? Cel mai probabil este etapa numită regresia somnului de la un an.
Mulți părinți sunt uimiți de câte progrese a făcut bebelușul până la această vârstă. Cei mai mulți copiii, până la 12 luni au un program predictibil.
De aceea, atunci când somnurile de zi se alterează, provocarea mare este cum organizezi programul de somnul pentru bebe de 1 an și cum faci tranziția la un somn de zi.
Regresia de la această vârstă poate fi favorizată de mai mulți factori:
- Suprastimularea asociată cu libertatea de mișcare sporită.
- Dezvoltare emoțională intensă și anxietate de separare crescută.
- Erupții dentare care pot cauza disconfort.
- Coșmaruri, deși nu sunt foarte des întâlnite la această vârstă.
Ce zic părinții cu care am lucrat, vezi pe Mama Ene pe la gene, pe Facebook.