Puseu de crestere la bebelusi și copii: ce trebuie să știi

Cuprinsul articolului

    Un puseu de creștere (growth spurt) reprezintă o perioadă de dezvoltare fizică și cognitivă intensă și rapidă, atât la bebeluși cât și copiii mici, până în jurul vârstei de 3 ani.

    Puseele de creștere se manifestă prin schimbări în starea de spirit a bebelusului somnul bebelusului poate deveni mai agitat.

    Totodată, bebelușul tău va avea un apetit mai ridicat, deci se va hrăni mai des sau mai mult. De asemenea, poate deveni mai agitat și să plângă mai mult.

    Puseele de creștere sunt ma intense în primul an, deoarece în primul an de viață, bebelușul tău crește și se schimbă uimitor de mult.

    În medie, va crește 25 de centimentri în lungime și aproape își triplează greutatea corpului de la naștere, conform Kidshealth.

    Puseele de creștere sunt parte esențială a dezvoltării bebelușilor.

    puseu crestere bebelusi
    puseu crestere bebelusi

    Puseele de crestere la bebelusi, în primul an de viață

    Cele mai multe și intense pusee de creștere apar în primele 4 luni de viață, apoi încă 2 semnificative până la prima aniversare.

    Mai jos enumăr cele mai cunoscute pusee de creștere și explic de ce se întâmplă ele.

    Puseu 7-10 zile de la naștere

    Bebelușul tău devine mai alert și mai neliniștit, comparativ cu primele lui zile în brațele tale. Se hrănește mai mult și cu mai multă poftă.

    Acest lucru se întâmplă pentru că volumul stomăcelului lui crește la 45-60 ml, față de etapa anterioară, când putea să pape doar câte 10-20 ml de colostru.

    De regulă, se instalează și lactația foarte bine, favorizând alimentarea.

    Bebelușul are nevoie să fie hrănit mai mult pentru a recupera pierderea în greutate de la naștere (aproximativ în 2 săptămâni de la naștere, este de așteptat să recupereze greutatea pierdută).

    Ce ajută: hrănești la cerere dacă este alăptat, îl ții cât mai odihnit respectându-i perioadele de veghe, folosește înfășatul și tehnici de liniștire (cei 5S al lui Harvey Karp), contact mult cu părintele, piele pe piele, somn în brațe/marsupiu.

    volumul stomacului unui nou-nascut
    volumul stomacului unui nou-nascut

    Puseu 3 săptămâni

    Bebelușul are, din nou, apetit ridicat. Simultan, această perioadă marchează debutul colicilor și agitația specifică.

    Din acest moment, somnul bebelusului trece prin schimbări importante. Acesta începe dintr-odată să doarmă mai puțin, față de perioada anterioră și să fie mai greu de adormit.

    În cazul bebelușilor care au avut icter fiziologic prelungit, acest puseu poate avea manifestari mai evidente, deoarece odată cu dispariția icterului, bebelușul nu mai este la fel de somnolent.

    Somnurile lungi și dulci din primele 2 săptămâni devin mai scurte și mai neliniștite.

    Ce poți face: Pentru liniștire, te ajută foarte mult cei „5 S ai lui Harvey Karp”, înfășatul, mult contact cu părintele.

    Puseu 6-8 săptămâni

    Odată cu împlinirea vârstei corectate de 6 săptămâni, apare al treilea puseu de creștere.

    Acest puseu poate avea și el manifestări intense, mai ales dacă primele două au fost mai reduse ca intensitate.

    Apetitul bebelușului tău creste, odată cu el crește și starea de agitație, deoarece devine mai conștient de lumea înconjurătoare.

    În primul rând, bebelușul începe să aibă primele interacțiuni conștiente cu tine, în calitate de părinte. Începe să zâmbească pentru prima dată, în timp ce se uită direct în ochii tăi.

    În al doilea rând, bebelușul devine mai curios, iar adormirile lui pot deveni mai dificile, în special ziua.

    Este necesar, în plus față de puseul anterior, să începi să faci mai întuneric în camera de somn.

    În al treilea rând, etapa aceasta coincide și cu PURPLE period of crying, care face ca bebelușul tău să fie neliniștit, în special seara. Fiecare bebeluș are o anumită oră când începe se agite, în special seara.

    Ce poți face: menține perioadele de veghe optime vârstei, menține înfășatul, iar seara adoarme-l pe bebe înainte de ora la care începe tipic agitația, pentru o seară în armonie.

    Puseu 3 – 4 luni

    Odată cu această vârstă, bebelușul tău trece prin schimbări cognitive și motrice importante.

    El devine tot mai atent la oameni și obiecte, urmărește cu privirea, își descoperă mânuțele, are control bun al capului și dă primele semne de rostogolire.

    Apetitul va fi în creștere, de aceea, pentru a se hrăni, pot apărea 1-2 treziri nocturne în plus față de etapa anterioară.

    În jur de 3 luni se maturizează ritmul circadian de zi, ce aduce cu sine somnuri de zi scurte și mai agitate. După etapa aceasta, începe să se „formeze” primul somn de dimineață, adică să fie consolidat și odhnitor.

    Curând după acest puseu sau simultan cu el, pot apărea și primele semne ale regresiei de somn de la 4 luni.

    Ce poți face: lasă-i mult timp de joacă pe salteluța de activități, ieșiți din casă în perioade de veghe pentru a-i satisface curiozitate, adoptă o rutină mai lungă și mai liniștitoare înainte de somn, încurajează adormirea cu implicare parentală redusă de la zi la zi.

    Puseu la 6 luni

    După cum ai văzut, aproape toate puseele de creștere coincid și cu alte schimbări în ceea ce privește bebelușul tău. Acest lucru face ca perioada respectivă să se simtă mult mai intens.

    Puseul de la 6 luni nu este diferit. Odată cu saltul mental de la 6 luni și începerea dversificării, bebelușul tău poate deveni mai agitat, mai curios, mai alert.

    Dezvoltarea motrică specifică vârstei îi crește entuziasmul față de noile achiziții și îi scade „cheful” de somn. Moment pentru care se poate trezi mai des să practice noile achiziții sau să abă somnuri de zi scurte.

    Ce poți face: asă-i mult timp de joacă pe salteluța de activități, ieșiți din casă în perioade de veghe pentru a-i satisface curiozitate, adoptă o rutină mai lungă și mai liniștitoare înainte de somn, fii atent(ă) să nu introduci sau să nu întreții o asociere de somn puternică, încurajează adormirea cu implicare parentală redusă de la zi la zi.

    Puseu de la 9 luni

    Curiozitatea și abilitatea de a se deplasa singur cu ușurință, anxietatea de separare contribuie la agitația specifică acestei vârste.

    Bebelușul deja poate imita sunete și gesturi (bate din palme, de exemplu).

    În plan fizic, bebelușul tău înregistrează o creștere în greutate și în înălțime, dar și creștere a circumferinței cutiei craniene.

    Este vârsta la care are mai mult entuziasm față de ora masei de solide. Pentru mulți bebeluși, abia acum începe cu adevărat diversificarea.

    Pusee de creștere după vârsta de 1 an

    Odată cu vârsta de un an și după, mai urmează alte câteva pusee importante:

    • Puseul de la 1 an. Este foarte relevant să urmărești sa aibă un program optim de somn și este momentul să elimini biberoanele de lapte sau alăptările de noapte (prin intarcare de noapte) pentru ca bebelușul tău să doarmă toată noaptea. La 1 an, este foarte posibil să se manifeste și regresia somnului de la un an.
    • Puseul de la 1 an jumătate
    • Puseul de la 2 ani
    Surse:
    • Experiența proprie privind somnul bebeblușului și al copilului mic
    • https://dontshake.org/purple-crying
    • https://publications.aap.org/pediatricsinreview/article-abstract/18/7/224/36756/Infant-Growth-and-Development
    • https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/baby-growth-spurts.aspx
    • https://thelactationcollection.com/blog/understanding-your-babys-stomach-size/