Sleep training-ul este situat în mijlocul unor dezbateri diverse.
Sub denumirea aceasta de „sleep training” sunt multe metode prin care împrietenim copilul cu adormirea în spațiul lui de somn. Ele se diferențiază prin felul în care părintele reacționează la protestul copilului în fața schimbării.
Din păcate, în ziua de azi, este pus în mod eronat semnul egal între sleep training și cry it out.
Acesta este un articol informativ, în care îți descriu pe scurt cele mai răspândite tehnici de sleep training.
La final explic metoda mea, având la bază înțelegerea și respectul față de copil, ca și cum aș lucra cu copilul meu.
Sleep training – ce inseamna?
„Sleep training” înseamnă să ghidezi bebelușul sau copilul mic să adoarmă în spațiul lui de somn (sau în pat mare de toddler, după caz), fără intervențiidin partea ta.
În acest fel, îi asiguri somn suficient și de calitate, precum și toate beneficiile acestuia. Un somn fragmentat noaptea, cu treziri multiple, adormiri greoaie (când copilul este deja epuizat) nu are aceleași beneficii ca un somn consolidat. 10 ore de somn legate nu sunt egale cu 10 ore de somn fragmentat prin mai multe treziri.
Cum știi că sleep trainingul este soluția?
Te chinui de câteva ori pe zi să-l adormi pe bebe, iar când se face seara te temi să-l pui la somn?
Îl iubești necondiționat, dar când vine vorba de trecerea la somn la finalul zilei, simți anxietate sau pur și simplu vrei să eviți complet adormirea? Te simți copleșită și adormirea pare mult mai dificilă decât ar trebui să fie?
După ce l-ai adormit cu dificultate, se trezește peste 40 de minute și o iei de la capăt cu legănat, plimbat, sân sau biberon, suzetă, balans pe mingea de fitnes, etc? În mod cert, sleep trainingul este soluția pentru un somn mai bun!
În procesul acesta de schimbare a obiceiurilor de somn, copilul se familiarizează cu un nou cadru de somn, pentru ca să poată adormi și să aibă noapte fără treziri și somnuri de zi odihnitoare, de minim 1 oră fiecare.
Mai înseamnă și că tu, ca părinte, înțelegi că bebelușul sau copilul tău are nevoie de odihnă și că rolul tău este să-i creezi cadru adecvat inițierii și menținerii somnului.
Dacă alegi să faci sleep training în regie proprie te învăț cum într-o consulație Ora mamei, la care poți adăuga un plan de somn, la cerere.
Iar dacă vrei să te fiu alături de tine în tot procesul, alege pachet de suport.
Condițiile pentru ca sleep trainingul să fie de succes
- tii sub control oboseala
- te asiguri că cel mic doarme în acord cu cronotipul copiilor, la ore adecvate, când somnul este cel mai odihnitor
- programul de somn este optim pentru vârsta copilului, păstrând perioadele de veghe specifice vârstei
- cadrul de somn este adecvat, până la cele mai mici detalii
- copilul este ghidat cu iubire și încredere să adoarmă în spațiul lui de somn cu implicare parentală minimă, doar prin simplul fapt că recunoaște rutina și cadrul de somn.
Când pot schimba metoda de adormire?
Pentru un sleep training de succes, este necesar să ții cont de 3 aspecte foarte importante:
- are cel puțin vârsta de 16 săptămâni corectate, iar metoda folosită este adecvată vârstei.
- te asiguri că bebelușul sau copilul mic este sănătos
- Tu ești pregătit(ă) să fii consecventă.
Înainte de 16 săptămâni, poți adopta o metodă de adormire cu implicare parentală tot mai redusă, pentru a preveni probleme de somn asociate cu regresia de la 4 luni.
Amândoi copiii mei, cu temperamente diferite, au adormit în pătuțul lor, de la 12 săptămâni. Cu perseverență, este posibil.
Metode prin care schimbi modalitatea de adormire
Abordarea mea se adaptează de la situație la situație, de la familie la familie, în funcție de:
- stilul de parenting al părinților
- nivelul dorit de implicare parentală
- temperamentul copilului
- vârsta copilului
Îț las mai jos 5 metode cunoscute de sleep training. Pe unele le folosesc, pe altele, nu.
(1) Scara liniștirii
Metoda „scarii liniștirii” presupune o serie de intervenții care încurajează într-un mod delicat dezvoltarea independenței bebelușului. Este eficientă între vârsta de 6 săptămâni și 4-5 luni.
Scara are șapte trepte, fiecare treaptă reprezentând o strategie diferită pentru a linisti bebelușul. Această metodă îți permite și ție să observi mai bine cum reacționează bebelușul tău la diferite strategii de liniștire.
Odată ce descoperi care este metoda de linistire la care bebelușul reacționează cel mai bine, poți continua să utilizezi acea treaptă, dacă bebelușul are nevoie de un pic mai multă atenție pentru a adormi.
Cele 7 trepte sunt: (7) oferă hrană, (6) ridică-l, (5) legănat pe pătuț, (4) mângâiere, atingere, (3) oferă suzeta (!!), (2) folosește vocea, (1) intră/stai în cameră.
Urmează fiecare dintre acești pași, începând cu pasul 1 și avansează pe scara liniștirii la fiecare 10-30 de secunde, în funcție de vârsta bebelușului.
Dacă bebelușul nu se linistește și nu adoarme după pasul 6, repetă scara liniștirii de aproximativ 2-3 ori înainte de a trece la pasul 7.
În ceea ce privește oferirea suzetei, însă, dacă bebelușul se liniștește mereu cu suzeta, dar cu timpul trezirile nu dispar, atunci este necesar să muți acest pas între (7) și (6).
(2) Pick-Up, Put-Down
Metoda „Pick-Up/Put-Down” reprezintă o abordare sensibilă la reacțiile copilului și interactivă.
Tu intervii atunci când copilul plânge, ridicându-l din pat pentru a-l consola. După calmare, pui copilul înapoi în pat pentru a adormi.
Această rutină se repetă, iar intervalul de timp petrecut în brațele tale scade progresiv.
Bebelușii mici (până în 6 luni) răspund, de regulă, foarte bine la această abordare.
(Folosesc o versiune modificată de mine a acestei metode).
(3) Cry it out – extincție
Metoda „Cry It Out” este cunoscută și sub denumirea de extincție. Ea presupune lăsarea copilului să adoarmă independent, fără intervenția părinților în timpul plânsului.
Practic, după ce ai pus bebelușul în pătuț, ieși din cameră și nu mai intervii deloc până la ora mesei sau până dimineața.
Contravine orice instinct matern, așa e? (Nu o folosesc).
(4) Metoda Ferber
Cunoscută și sub denumirea de „Metoda Check-and-Console,” Ferber implică vizite de consolare după anumite perioade de timp de plâns continuu.
Intrările de reasigurare pot fi la intervale de timp scurte (1-3-5 minute). Sau poți alege așteptare mai lungă (5-10-15 minute), cum preferi.
(Nu o folosesc).
(5) Metoda Scaunului – Chair methode
Metoda de sleep training Scaunul implică retragerea graduală a părintelui din procesul de adormire. Părintele își așează inițial un scaun lângă patul copilului, în timpul procesului de adormire.
Pe parcursul câtorva săptămâni, părintele îndepărtează treptat scaunul de pat, până când ajunge în cele din urmă să stea în ușă, apoi în afara camerei în timp ce copilul adoarme.
(Folosesc o versiune modificată de mine a acestei metode).
Metoda mea de sleep training
Spune ADIO nopților nedormite, adormirilor chinuitoare și somnurilor de zi scurte și mărunte.
Oboseala face parte din viața de mamă, este adevărat. Dar epuizarea, NU!
Nu aștepta să ajungi în burn out, să fii copleșită ca să faci schimbarea de care aveți nevoie!
Pornim de la situația curentă și înlocuim treptat asocierile pe care le are copilul tău cu asocieri mai slabe, pe care le acceptă și-i fac plăcere. Descoperim împreună ce-i cauzează stres, nervi, ce îi face plăcere, sau, dimpotrivă, ce-i dă poftă de joacă.
De exemplu, înlocuim adormirea prin legănat cu plimbare prin cameră, cu adormire prin mângâiere sau prin presiune pe burtică. Sau ții ritm pe scutec când plânge puternic; pe măsură ce plânsul scade, încetinești ritmul până oprești cu totul.
Dacă bebe reacționează pozitiv la mângâiere, de exemplu, vei folosi acest gest, după care trecem într-o nouă etapă în funcție de reacția lui și de felul în care evoluează lucrurile.
Planul de somn pe care îl propun părinților este un organism viu și evoluează odată cu somnul copilului, în perioada de suport.
Principiile după care lucrez sunt aceleași de fiecare dată, DAR drumul este diferit de la familie la familie.
Vezi mai multe detalii despre serviciul sleep training cu suport și programează-te pentru prima discuție!