Somnul gemenilor, dublă provocare

Somnul gemenilor este o provocare? Cum să nu fie? Mai ales dacă ești singură ziua și trebuie să te îngrijești de amândoi în același timp.

Să fii părinte de gemeni implica de un efort considerabil, iar somnul lor poate fi copleșitor, în special în primele 2-3 luni de viață.

Somnul gemenilor impune o abordare specifică, iau pe rând câteva aspecte demne de luat în calcul atunci când avem de adormit 2 copii în același timp.

somnul gemenilor

Somnul gemenilor evoluează conform cu vârsta lor corectată

De cele mai multe ori, gemenii se nasc înainte de termen. Chiar dacă din punct de vedere ginecologic, sunt considerați la termen de la 36/37 de săptămâni, din punct de vedere al dezvoltării neurologice, la termen sunt considerați de la 39/40 de săptămâni.

Pentru așteptări realiste privind somnul bebelușilor, corectează-le vârsta.

De exemplu, o pereche de gemeni de 4 luni, care s-au nascut la 36 de saptamani, au doar 3 luni corectate. Astfel că, le vom oferi somn ținând cont de vârsta corectată.

Este realist să așteptăm ca ei să atingă pragul de dezvoltare conform vârstei corectate, nu cronologice.

Somn gemenilor – siguranța și cadrul de somn adecvat

Deși nu sunt foarte mobili de la început, este necesar ca gemenii tăi să doarmă în spații de somn individuale.

Fiecare bebeluș în pătuțul lui este cel mai sigur aranjament de somn posibil pentru gemenii tăi.

Asociatia Americana de Pediatrie recomandă separarea gemenilor la somn pentru a reduce riscul de sufocare sau supraîncălzire. Gemenii tăi pot împărți însă dormitorul de somn dacă asta vă doriți sau doar așa permite spațiul.

Pentru ca cei mici să nu se trezească unul pe celălalt sau, în orice caz, să scazi acest risc cât mai mult, este necesar să pui în cameră o sursă de sunete albe, pentru a le acoperi sunetele.

Program de somn (cât mai) comun

În primele 3 luni poate fi dificil să aliniezi programul de somn și de mese al bebelușilor. Dacă ai ajutor constant, lasă-i pe fiecare în ritmul lui până la vârsta de 4 – 5 luni corectate.

Dacă nu ai ajutor și logistic este imposibil să-i gestionezi pe amândoi, fiecare pe alt program, menține un program cât de cât similar.

Acest lucru presupune să-i trezești ziua pe amândoi în același timp sau să-l trezești pe al doilea, la maxim 30 de minute după ce primul a făcut ochișori. Iar noaptea, menține mesele la aceeași oră pentru amândoi: practic, îl vei trezi pe al doilea atunci când se trezește primul pentru masă.

Sincronizarea somnului de zi gemenilor se întâmplă oricând între 4 și 6 luni, în funcție de cum reușesc copiii tăi să consolideze somnurile de zi. Și dacă, bineînțeles, le dai ocazia să o facă.

Adormirea (cât mai) independentă

Somnul gemenilor poate fi mai puțin provocator atunci când acești reușesc să adoarmă pe pătuț, cu implicare parentală minimală.

Folosește tehnici de sleep training bebeluși și ajută-i să deprindă noi obiceiuri de adormire. Este posibil ca de la vârsta de 9 săptămâni să începi deja să încerci o adormire pe pătuț, la primul somn de dimineață.

De exemplu: faci o rutină scurtă, îi pui liniștiți și relaxați în pătuț, te așezi între ptuțurile lor, și-i ții de mânuță pe amândoi, în timp ce le vorbești. Știu că va fi provocator și dificil, dar cu aceasta abordare, ar trebui ca, în cateva zile, să poți să-i liniștești doar cu ajutorul vocii.

Somn în marsupiu/căruț

Mișcarea îi ajută mult pe bebeluși să adoarmă și să mențină somnul. În principal, în primele luni de viață, un căruț dublu sau un marsupiu de gemeni îți pot salva multe eforturi cu adormirea și somnul lor.

Îi poți adormi în căruț chiar și în casă și îi lași să doarmă acolo, pe balcon, la aer proaspăt. Sau vă plimbați în marsupiu, ca ei să-și facă somnul.

Somnuri de zi separate

În general, recomand împărțirea camerei de către bebelușii gemeni. În felul acesta, poți face rutina cu amândoi odată, te poți pune între pătuțurile lor să-i alini cu vocea, până la adormire.

Însă, dacă ai un bebeluș campion la somn, iar altul este mai sensibil, adoarme mai greu, are dificultăți să lege ciclurile de somn, iar din cauza asta somnul celuilalt este mereu afectat, poți lua în calcul separarea cel puțin pe timpul zilei.

Separarea ziua, îți poate da ocazia să-l susții mai mult pe bebelușul sensibil la adormire și la readormire, astfel încât să-l ții (cât mai) odihnit și să nu fie deranjat somnul celuilalt.

Realist, programul de zi al gemenilor poate fi sincronizat, atunci când amândoi au 3 somnuri de zi, dintre care primele 2 sunt consolidate (au o durată de peste 1h15′ fiecare).

Cu toate acestea, este posibil ca fiecare să facă tranziția la vârste foarte diferite. Hopurile posibile: tranzițiile de la 3 la 2 somnuri, de la 2 somnuri la un somn, de la un somn la niciun somn.

De aceea, există situații, când somnurile de zi se pot întâmpla în aceeași cameră doar în perioadele când amândoi au același program de somn.

Somn de noapte împreună

Pentru a le asigura somn de noapte aproximativ la aceeași oră, va fi necesar să contorizezi somnurile din a doua parte a zilei și să-i trezești pe amândoi în același timp, pentru a le uniformiza programul.

Cu toate acestea, este posibil ca în anumite zile să faci totul corect, dar să întâmpini câteva provocări. De exemplu: să-i trezești pe amândoi din somnul 3, dar unul să refuze somnul 4, celălalt să adoarmă.

Sau: să-i trezești pe amândoi din ultimul somn de zi la aceeași oră, dar din cauză că unul a avut somnuri de zi scurte, iar celălalt a avut somnul de zi mai lungi, perioada de veghe până la adormirea de seară să fie diferită. Ceea ce înseamnă că îl vei pune la somnul de noapte întâi pe cel cu somnuri de zi precare.

Daca întâmpini dificultăți cu somnul bebelușilor tăi sau ai nevoie de sfaturi personalizate, ma poți contacta pe mamaene.pelagene@gmail.com sau pe facebook/instagram.

Autor: mamaene

Consultant somn bebe și copii mici, experiență cu peste 300 de familii. Sunt aici să-ți ofer soluții pentru treziri de noapte multiple, adormiri grele, somnuri de zi scurte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *