Cu un tabel de somn bebelusi ai un reper important în ceea ce privește cantitatea somnului bebelușului tău.
Capcana în care și eu am căzut a fost să nu realizez ce mare nevoie de somn are bebelușul meu, dar și cât de repede se schimbă nevoia de somn, în special, în primul an de viață.
Tabel somn bebelusi și copii mici
Folosește acest tabel de somn pentru a te orienta ce nevoie de somn are bebelușul tău. Și pune pe primul loc odihna lui.
Nu știam că există norme de somn pentru bebeluși și citisem pe grupuri că bebe doarme când îi este somn. Super, cât de simplu!
Dar am ajuns să mă întreb atunci de ce e treaz de 5 ore? E normal? De ce ațipește 10 minute și gata?
Abia târziu m-am informat și am înțeles de la Alexandra cum să-i organizez somnul. Starea lui este mult mai bună, iar eu sunt mai liniștită și mă bucur mai mult!
Georgiana, bebe 12 săptămâni, consultație „Ora mamei”.
În tabelul de mai jos, găsești și normele de somn și pentru copii cu vârstă mai mare de 18 luni.
Vârstă | Somn total +/- 30’ | Durată somn zi | Număr somnuri de zi |
18 luni – 2 ani | 12,5 – 13 ore | 1,5 – 2 ore | 1 somn |
2-3 ani | 12 – 12,5 | 1 – 2 ore | 1 somn |
3-5 ani | 11 – 13 ore | 0 – 2 ore | 0-1 somn |
6-8 ani | 10 – 11 ore | fără somn | fără somn |
Reține: somnul de zi variază ca durată foarte mult de la bebe la bebe. Nu compara bebelușul tău cu bebelușul vecinei!
De asemenea, ține cont și că un bebe care va dormi ziua mai mult, va avea o noapte mai scurtă. Și invers.
Dincolo de un tabel de somn
Odihna adecvată reprezintă un element esențial în dezvoltarea fizică și intelectuală a copiilor.
Este bine să ții cont de faptul că normele din tabelul de somn sunt orientative. Pot exista variații În funcție de semnele de somn sau semnele de oboseală.
Simți că cel mic nu se încadrează într-un tabel de somn?
Adevărul este că cei mici pot fi atât de diferiți! Un lucru este cert: cu grijă și răbdare, chiar și bebelușii certați cu somnul pot dormi mai bine!
Programează un apel de 30 de minute. Investiție minimă, dar mici trucuri fac diferența!
Semnele somnului insuficient
Când somnul este insuficient și de slabă calitate, pot apărea diverse consecințe, printre cele mai întâlnite fiind:
- Iritabilitatea – bebe plânge inconsolabil, este foarte agitat, nu-i intri în voie cu nimic
- Ochi și sprâncene roșii – acestea sunt cele mai comune semne de oboseală la un bebeluș
- Comportament inadecvat – se trage de urechi, de păr, se arcuiește, aleargă prin casă fără sens și fără direcție, ca un mic titirez
- Probleme alimentare – poate dezvolta o înclinația spre a mânca doar de confort, în special dacă este alăptat (suptul fiind gest reflex de confort foarte puternic) sau, dimpotrivă, plânge la sân și este nervos, făcându-te să crezi că nu ai suficient lapte.
- Râde necontrolat – fiindcă râsul este răspuns la stres, bebelușul tău poate râde din orice.
În situația în care observi vreunul dintre aceste semne în comportamentul copilului tău, este recomandat să te întorci cu privirea la condițiile de cantitate a somnului, deci să urmărești tabelul normelor de somn.
Iar pe termen lung, în special după vârsta de 4 luni, este important ca somnul să întruneasc și condiții de calitate (în special, somnul de noapte să fie legat, cu apoximativ două treziri de noapte).
Cum îmi ajut bebelușul să se odihnească mai bine?
Ține propriul tabel de somn cu evidența orelor de somn dormite, pentru că doar așa vei putea evita oboseala copilului. Îi este greu tare când este obosit.
Lipsa informațiilor privind nevoia de somn a bebelușului, te poate conduce la ideea eronată că nu are nevoie chiar de prea mult somn. Însă curând, un bebeluș tot mai agitat din cauzaoboselii te poate aduce într-o zonă de stres care afectează toate aspectele vieții.
Somnul copilului este în continuă schimbare și poate fi dificil să ții pasul din memorie. Folosește o aplicație în care înregistrezi somnurile copilului. De exemplu, Huckelberry este o aplicație bună.
Din discuțiile cu părinții, am realizat că atunci când ești informată, 50% din provocări sunt ca și rezolvate.
Iar pentru restul de 50% sunt aici să te sprijin cu soluții.
Simți că ai nevoie de mai mult decât un tabel de somn?
Programează o discuție. De ce?
- Facem împreună evaluarea nevoii de somn a bebelușului tău, în baza unui jurnal de somn pe câteva zile de monitorizare și a unui formular de evaluare
- Îți propun soluții pentru îmbunătățiri pe termen scurt și pe termen lung
- Îți ofer un jurnal de somn în care să ții evidența somnului, a la long, la cerere. De asemenea, te ajută și să observi progresul perioadelor de veghe, pe măsură ce bebelușul crește.
Am realizat că S. nu era suficient de obosită înainte să o pun la somnul de noapte! După ce am lucrat câteva zile cu Alexandra, am scăpat de night party sau de treziri matinale.
Am învățat cum să-i citesc nevoia de somn și cum să îi reglez programul pe termen lung, fără emoții. Recomand cu căldură!
Iulia, mama lui S., 11 luni. Suport personalizat de 5 zile, pentru reglarea programului de somn.
Sunt Alexandra Ene, consultant somn bebe. Povestea mea este și povestea ta. Sunt aici să-ți ascult neliniștile, să-ți răspund la întrebări și să te țin de mână când ai nevoie. 🧡
XoXo