Când bebe nu doarme ziua, orice adult disponibil în casă intră în priză să-l ajute. Este una dintre cele mai comune preocupări ale părinților.
Înainte să căutăm cauzele pentru somnurile de zi scurte, propun să verificăm, pe rând, factorii care influențează durata somnurilor de zi.
Totodată, pentru a identifica motivele unui somn fragmentat noaptea, este necesar să investigăm cauza trezirilor.
Bebe nu doarme ziua din cauza vârstei lui
Da, ai citit bine, bebe nu doarme ziua din cauză că este prea mic.
În primele 4 luni, bebelușul are somnuri de zi imprevizibile. Dacă nu este asistat, va dormi în reprize scurte (un ciclu de somn).
Între 4 și 6 luni, reușesc cei mai mulți bebeluși să stabilizeze somnurile de zi.
Dar somnurile scurte nu sunt un destin. Cu mici ajustări, îți poți ajuta bebelușul să lege ciclurile de somn.
Când bebe nu doarme ziua, verifică factorii de mai jos și fă ajustările necesare.
Bebe nu doarme ziua din cauza mediului de somn
Bebe nu doarme ziua pentru că e curios!
La început, în primele 4-5 săptămâni, bebe nu era încurcat de mediu, de zgomote și de lumină.
Pe măsură ce crește, bebe prioritizează experiențele și noutatea. Iar pentru bebelușul tău, chiar și o scamă este ceva wow.
Ca adulți, uităm că orice fleac, orice detaliu banal, orice dâră de lumină, orice contrast sau umbră, chiar și cea mai mică mișcare, un miros de caprifoi sunt fascinante.
Bebelușii se joacă și se distrează când se uită în jur, se minunează într-o lume plină de obiecte fără nume și fără scop, dar atât de fascinante.
Ce te ajută: menține sunete albe pornite pe toată durata somnului, folosește draperii opace de tip black-out și reglează temperatura camerei între 19-22 de grade, iar pe bebe îmbracă-l adecvat.
Respectă-i perioadele de veghe
În funcție de starea bebelușului la trezire, îți poți da seama dacă bebe nu este suficient de obosit sau, dimpotrivă, este supraobosit.
Cum faci diferența?
Un bebe obosit se trezește plângând după un ciclu de somn și pare că ar mai avea nevoie să doarmă. Dar nu reușește să se pună la loc la somn (cu sau fără ajutor din partea ta). Acest lucru se întâmplă din cauza hormonilor de stres (cortizol, adrenalină) cu care s-a încărcat organismul lui (pe fondul unor perioade de veghe prea mari).
La polul opus, dacă după un ciclu de somn (35-45 de minute), bebelușul tău se trezește fresh, numai zâmbet, atunci somnul acela scurt a fost suficient.
Ce te ajută:
În primul rând, urmărește perioadele de veghe specifice vârstei. În al doilea rând, te uiți la starea bebelușului când se trezește.
Setează cadrul de somn adecvat și testează în următoarele zile perioade de veghe mai scurte sau mai lungi. E posibil ca în acest fel să reușească să lege ciclurile de somn.
Este suprastimulat?
În zilele în care nu sunteți acasă sau vin bunicii în vizită, setează-ți așteptările mai jos puțin și mergi cu valul, pur și simplu vezi ce aduce ziua.
Ce te ajută: recreează cât poți de bine cadrul de somn optim de acasă, fă un ritual de somn puțin mai lung și mai liniștitor (care poate include lăptic de data aceasta pentru extra confort), alege somn în mișcare dacă acasă nu iese (marsupiu, căruț, mașină).
Temperamentul
Un alt motiv pentru care bebe nu doarme ziua este temperamentul lui.
Există copii curioși care pun pe primul loc experiențele și „uită” că le este somn. Ei au nevoie de context favorabil de adormire și părinți mai implicați în adormire.
Copii energici au nevoie de extra implicare pentru liniștire și inițierea somnului. Iar acest ajutor trebuie repetat frecvent pe timpul nopții și pentru readormire, ziua.
Dar există și copii care își urmează nevoia de somn. Ei, de regulă, adorm ușor, cu implicare parentală minimă și reușesc să mențină somnul cu puține treziri.
Temperamentul bebelușilor este diferit, de aceea și reacția lor la ceea ce se întâmplă în jur este diferită.
Te rog să nu compari bebelușul tău cu bebelușul vecinei sau al mamelor de pe grupuri.
Toți bebelușii, indiferent de temperament, au nevoie de somn consolidat și pot dormi bine. Doar trebuie ajutați!
Asocieri de somn
Bebelușul tău adoarme cu multă implicare din partea ta: la sân/biberon/suzetă, legănat, plimbat, pe mingea de fitness, etc.
De exemplu, adoarme legănat și după 30 de minute e fresh din nou, iar pentru a se pune mai departe la somn, are nevoie de legănat din nou. Aceste obiceiuri nu se schimbă de la sine, ci când intervenim noi, ca părinți, să le modificăm.
Ce poți face: Dacă bebele tău are peste 4 luni, dă-i ocazia să readoarmă singur, așteaptă puțin după trezire și vezi ce face. Dacă se agită, intervin-o pentru liniștire cu o asociere mai slabă. Exersează timp de 15 minute, zi de zi.
Dacă bebelușul tău are somnuri de zi scurte, nopți fragmentate și modalitatea de adormire nu mai este sustenabilă, e vremea să faci o schimbare!
Tot ce ai nevoie să faci este să identifici asocierile de somn ale bebelușului tău. Înlocuiește-le cu asocieri de adormire mai slabe în regie proprie sau alege sleep training cu suportul meu.
Trimit îmbrățișări! Fii sigură că împreună găsim soluții pentru ca toată familia să se odihnească mai bine!
Cu drag,
Alexandra, consultant somn bebe și copii mici.