Intarcarea de noapte sau nopți fără treziri?
Intarcarea de noapte inseamnă că doar laptele pleacă, dar tu, mămico, și iubirea ta rămân.
Atunci când este făcută corect, frumos și cu respect față de copil, poate fi soluția pentru nopți bine liniștite și odihnitoare.
Încheierea alăptării poate fi o tranziție dificilă din punct de vedere emoțional pentru diada mama-copil: modalitatea de alinare la sân este înlocută cu alta. Înțărcarea de noapte reprezintă o schimbare majoră în viața mamei și poate fi încărcată cu vinovăție sau teamă.
Ghidul acesta adresează aspectele pregătirii psihologice ale înțărcării, concentrându-mă pe relația dintre copil și mamă, precum și pe mijloacele prin care mama poate aduce copilului confort în timpul schimbării.
Fără păcăleli, fără ardei iute, fără plecat de acasă!
Explic în acest articol aspecte pe care să le ai în vedere pentru ca intarcarea de noapte sa fie de folos.
Am pregătit cu drag și un ghid scris mai detaliat decât acest articol, în care te țin de mână pas cu pas până reușești să faci înțărcarea de noapte cu micuțul tău.
Intarcarea de noapte, provocarea mea si a altor mamici ca tine
Pentru mine, alăptarea a fost un moment unic de conectare cu copiii, dar și o provocare atunci când s-a amestecat cu somnul. Iar intarcarea de noapte a venit ca un pas firesc, dar la timpul lui.
Am fost unde ești și tu acum. Și mai mult, am stat alaturi de câteva zeci de mămici care și-au adormit copiii la sân, care după intarcarea de noapte, au găsit somn.
Îți înțeleg fricile și nesiguranțele legate de intarcarea de noapte sau de oprirea alăptarii la somnul de zi.

4 pași simpli pentru o intarcare de noapte eficienta
Îți explic în acest articol cei 4 pași pe care să-i faci pentru ca intarcarea de noapte sa fie o poveste de conectare autentică cu emoțiile tale și cu copilul tău.
Pasul 1: vârsta potrivită pentru intarcarea de noapte
Intarcarea de noapte este o optiune doar atunci cand varsta bebelusului este potrivita. De aceea, in cazul unui bebeluș de 3 luni sau de 6 luni, nici nu se pune problema să nu-i mai oferi lăptic, în timpul nopții.
Strict din punct de vedere al dezvoltării, bebelușii pot traversa noaptea fără mese începând cu vârsta de 10 luni. Toți cei cu care am lucrat în sleep training cu suport au renunțat la mesele de noapte între 10 și 12 luni. Iar primul meu bebeluș a renunțat singur la alăptările de noapte. Și copilul tău poate!
Practic, oricând între 10 și 12 luni, poți lua în calcul să scoți mesele de mesele de noapte, dacă îți dorești să dormi bine, fără să fie nevoie să înțarci de tot!
Asta e cea mai mare confuzie, de fapt! Dacă nu-i mai dai sân noaptea nu înseamnă că nu trebuie să-i mai dai nici ziua! E o idee absurdă și nefolositoare.
Ca atare, vei putea alăpta ziua atâta timp cât îți dorești. Nu e necesar să te grăbești sau să iei decizii radicale privind alăptarea cu totul.
Așadar, bebelușul are nevoie să bifeze următoarele repere pentru a elimina intenționat mesele de noapte:
- Are vârsta de peste 10 luni
- Este în grafic cu greutatea, potrivit pediatrului.
- Are introduse 3 mese de solide pe zi, eventual chiar și o gustare. Totuși, dacă aportul de calorii ziua este redus, acest lucru se poate să fie și din cauză că-și ia multe calorii noaptea.
- Se hidratează suficient ziua. Asta este foarte important! Dacă aici aveți probleme, e primul aspect de rezolvat înainte de înțărcarea nocturnă.
- Este sănătos și apt să treacă prin această schimbare.
Pasul 2: Pregătirea mamei pentru intarcarea de noapte
Suntem atât de diferiți, încât este nevoie să creezi tu momentul potrivit pentru tine și copilul tău, printr-o pregătire temeinică.
Avem așadar doi pași: pregătirea ta și pregătirea copilului. Aceste două părți fac intarcarea 50% rezolvată!
Pregătirea ta este esențială pentru ca înțărcarea de noapte să dea roade.
Pentru că ai alăptat toată viața ta de mămică, sigur nu-ți va fi ușor să închei acest capitol.
Răspunde-ti în gând sau în scris la întrebările de mai jos, ca să verifici dacă într-adevăr a venit momentul să faci intarcare de noapte:
- Simți că trezirile de noapte au devenit mai mult o sursă de stres decât de plăcere?
- Simți că ai dat tot ce ai putut, cât ai putut și e momentul să te odihnești?
- Ai nevoie să dormi suficient pentru a fi o mamă activă pentru copilul tău?
- Simți frustrare pentru că tu ești singura care poate satisface copilului nevoia de somn.
Orice emoții ai față de înțărcare, acestea sunt valide și au sens! Stai cu ele și dă-le voie să fie!
Asigură-te că este ceea ce ai nevoie, că ești sigură pe tine, pentru că nu e cinstit față de copil să-l pregătești pentru înțărcare, dar să renunți de la prima încercare sau și, mai rău, să renunți după ce ai încercat să-l adormi fără sân, timp de o oră.
Pasul 3 – Pregătirea copilului
Pregătirea bebelușului mare (10 luni minim) sau a copilului mic pentru acest moment este esențială din punct de vedere emoțional pentru el. Poate ai tentația de „uita” sau de a omite acest pas, mai ales dacă este un copil cu vârsta de sub 2 ani, care nu vorbește. Dar nu, te rog să-l pregătești!
Povestește-i cu sinceritate că țiți doarme noaptea si, în funcție de vârsta lui, creați un ritual frumos prin care îi spuneți somn ușor lui țiți înainte de somnul de noapte.
Cărticelele despre înțărcare pot ajuta în acest sens. Dacă nu ai una, povestește-i despre cum a crescut cu laptele tău când era bebeluș, despre cum îl țineai la piept ca să se liniștească când era obosit sau dorea să doarmă.
Verbalizează față de copil ceea ce urmează să se întâmplă. Construiește o poveste care îi spune adevărul: „țiți va dormi din noaptea acesta pentru că este obosită, vă vedeți mâine dimineață. Iar tu vei adormi lângă mami, ținându-mă de mâna”.

Pasul 4 – intarcarea propriu-zisă
Din ziua în care ai hotărât că faci acest pas, te ții de planul de intarcare, fără vinovăție și fără teamă.
Fiindcă nu va fi o etapă ușoară, înarmează-te cu răbdare și înțelegere față de emoțiile copilului tău.
Gândește-te la ce metode de alinare îi vei oferi atât la adormirea inițială, cât și când se trezește pentru sân, pe timpul nopții. Din practică, am văzut că la unii copii, funcționează foarte bine plimbatul în brațe prin cameră pentru că mișcare ajută la reglarea sistemului nervos.
O altă variantă pentru a-l sprijini în această etapă este să-l ții în brațe pe pat și să vă balansați împreună stânga-dreapta, până la adormire, în timp ce-i vorbești duios sau îi cânți.
Păstrează-l în brațe cu înțelegere și fără judecată, atâta timp cât are nevoie să-și spună supărarea față de această schimbare.
Nu încerca să-i reprimi emoțiile manifestate prin plâns, la fel cum nu-i reprimi nici bucuriile. Nu încerca să-i distragi atenția, să-i dai ceva de mâncare, să-l scoți din cameră să-i arăți jucării, nici să-i aprinzi becul. Din păcate, aceste strategii spun faptul că mama e nesigură pe ea și nu e sigură de ceea ce face, iar adormirea se poate prelungi mult mai mult.
Și mai ales, nu te bloca în proces! E ok să înlocuiești alăptarea cu o asociere mai slabă (legănatul de exemplu), dar ai grijă să nu consolidezi legănatul ca nouă asociere de adormire și readormire, pentru că nopțile pot fi la fel de fragmentate.
Nu uita că scopul tău este ca cel mic să adoarmă lângă tine, lipit de tine, dar pe saltea!
Pentru ca nopțile voastre să fie liniștite, e esențial să nu înlocuiești alăparea cu o altă asociere puternică (legănat, o gură de apă) cu care să rămână!
Fii alături de el cu iubire și înțelegere. Împreună veți reuși să traversați această etapă, oricât de grea și înfricoșătoare poate părea ea.
Tu ce provocări ai față de intarcarea de noapte a copilului tău?
Ce zic mămicile despre ghidul de intarcare



Ce cuprinde ghidul
