Somnul bebelusului

Somnul bebelusului poate fi o provocare mare când nu știi la ce să te aștepți.

În special, în primele patru luni, pot fi șocante agitația și imprevizibilitatea bebelușului. Nu mai zic de cât de rapid se schimbă nevoia de somn.

Însă 50% din situații pot fi cu siguranță depășite dacă somnul bebelusului si diversele etape ale lui sunt bine înțelese.

De ce este important somnul bebelusului?

Somnul bebelusului este parte importantă a dezvoltării lui. Bebelușul are nevoie de mult somn pentru că:

  • în timpul somnului se eliberează hormoni de creștere
  • în timpul somnului se formează rețeaua neuronală vastă pe care se vor fixa, mai târziu, cunoștințele. Somnul are acum scop de a crea căi neuronale.
  • somnul face posibilă fixarea experiențelor noi și progresul.

Vârsta corectată – importanta pentru somnul bebelusului?

Pentru somnul bebelusului tău este important să ții cont de vârsta corectată, calculată de la termen, nu de la naștere. Inclusiv pentru gemeni.

Totodată, dacă un bebeluș s-a născut la termen (sau mai târziu), atunci vârsta corectată este aceeași cu vârsta cronologică.

somnul bebelusului - varsta corectata
Pentru somnul bebelușilor este importantă vârsta corectată, calculată de la termen. Inclusiv pentru gemeni.

În schimb, dacă s-a născut mai devreme cu 4 săptămâni, când bebe are 6 săptămâni cronologice, dezvoltarea lui neuronală a ajuns doar la 2 săptămâni corectate.

Ca atare, tiparul lui de somn se încadrează în specificul somnului din prima lună de viață, așa cum este detaliat în acest articol.

Somnul bebelusului prematur

Las câteva gânduri și despre somnul bebelușului născut prematur, în special când s-a născut mult înainte de termen (mai devreme de 38 de săptămâni).

Durata totală a somnului: 20-22 ore din 24 (față de 16-18 cât doarme în prima lună, un bebe născut la termen sau foarte aproape de termen).

Bebelușul are nevoie de somnuri în contact, iar atunci când este lăsat în pătuț, neapărat să fie înfășat. Este important să prioritizați somnul pentru ca acesta îl ajută pe bebeluș la dezvoltarea neuronală.

Dacă este un bebeluș care și-a petrecut câteva săptămâni în incubator, asaltat de lumini intense și piuituri de tot felul, va avea nevoie de un cadru de somn liniștit, întunecat și „curat”.

Somnul bebelusului în prima lună de viață

Somnul bebelusului tău, în prima lună de viață (ba chiar în primele 5 săptămâni corectate), este imprevizibil și dezorganizat. Nu există tipare de somn.

Doarme multe ore pe zi, potrivit tabelului normelor de somn. Însă din cauză că este foarte dezorganizat, cu multe întreruperi noaptea, este foarte posibil să simți cum te copleșește oboseala.

Bineînțeles, este bine să ai grijă și de tine, împărțind noaptea în ture cu tati, iar ziua să-ți faci întuneric și să dormi când doarme și bebe.

Somnul de noapte: dezorganizat, imprevizibil, se trezește des și poate sta treaz mult timp, chiar peste limita perioadei de veghe specifică vârstei.
Somnul de zi: la fel ca cel de noapte, dezorganizat și imprevizibil. Totuși, este posibil ca ziua să lege mai multe ore de somn decât o face noaptea.
Perioada de veghe: 45-60 de minute – de când s-a trezit, până are nevoie să doarmă din nou. Procesul de adormire face parte din veghe.
Culcarea de seară: neregulată, de obicei este târzie, în jur de ora 22:00 sau peste.

Ce poți face pentru bebelușul tău în prima lună?

  • Îi asiguri somn în siguranță, respectând măsurile de siguranță la somn recomandate de AAP (Academia Americană de Pediatrie).
  • Îi urmărești semnalele de somn și-l pui la nani când îi este somn. Dacă nu vezi semne de somn, nu depăși 45-60 de minute de veghe, altfel intră în supraoboseală și devine greu de liniștit, îl vei adormi foarte greu și cu mult efort.
  • Fă somn în mișcare. Scoate-l la plimbare, în sistem de purtare sau în cărucior. Datorită mișcării, bebelușul se va liniști și are șanse să doarmă bine.
  • Nu îți face griji privind obiceiurile de adormire. În etapa această de vârstă este important să fie odihnit. Deci nu te îngrijora că se învață să doarmă oriunde mai puțin în pătuț.
  • Nu intra în acțiune imediat, la fiecare sunet pe care îl face bebelușul. Așteaptă și observă, poate doar trece dintr-un ciclu de somn într-altul și nu are nevoie de intervenția ta.
Somnul bebelușului la 3 saptamani
Somnul bebelușului în prima lună de viață – exemplu. Somnul alternează cu perioade de veghe atât ziua, cât și noaptea.

Bebe are colici?

Majoritatea bebelușilor au disconfort digestiv. Debutul colicilor este la 3 săptămâni de viață, odată și cu primul puseu de creștere.

Știi că bebelușul tău are colici dacă plânge timp de aproximativ 3 ore, cel puțin 3 zile din săptămână. Și este greu de liniștit.

Te încurajez să iei legătura cu pediatrul și dacă nu sunt cauze medicale, atunci fă orice este posibil să-ți ajuți bebelușului să se liniștească:

  • cei 5S pentru liniștirea bebelușului, potrivit lui Harvey Karp
  • înfășat la somn,
  • ținut în contact,
  • băiță seara și
  • masaj la burtică, bicicleta pentru eliminarea găzuțelor.

Este foarte important să-l ajuți să se odihnească pentru că oboseala va face ca etapa de colici să fie și mai dificil de traversat.

Dacă nu știi cum să-l ajuți să navigheze prin etapa aceasta, putem programa un apel să te învăț tehnici de liniștire a bebelușului tău. E mină de aur să știi să-l liniștești pe cel mic.

Un procent de 20% dintre bebelușii agitați în prima lună vor rămâne agitați până la 3-4 luni. Este vorba despre copiii cu colici extreme, care abia spre 4 luni încep să lege mai multe ore de somn pe timp de noapte.

Somnul bebelusului în a doua lună de viață

Felicitări! Ai supraviețuit primei luni cu un somn de bebe imprevizibil, pare că ați intrat într-un ritm. Însă creierul bebelușului tău îi transmite deja alte instrucțiuni!

Ești pregătită pentru schimbarea somnului bebelușului tău? Acest lucru se întâmplă odată cu 6 săptămâni de viață, când apare și zâmbetul social al bebelușului tău.

Somnul de noapte la 2 luni: începe să se organizeze odată cu 6 săptămâni corectate. Începi să poți spera la primele 4-5 ore legate de noapte.
Deși adormirea de seară poate fi încă cu multă agitație, prima repriză de somn de după adormirea va fi de câteva ore legate.

Somnul de zi la 2 luni: devine puțin mai previzibil, cel puțin în prima parte a zilei. Însă spre deosebire de prima lună, este posibil să înceapă să doarmă în reprize mai scurte.  

Perioada de veghe la 2 luni: 60 – 75’de minute – de când s-a trezit, până are nevoie să doarmă din nou. Procesul de adormire face parte din veghe.

Culcarea de seară la 2 luni: tinde să coboare mai devreme decât în prima lună de viață.

Între 6 și 8 săptămâni, poate apărea un vârf de plâns, denumit PURPLE period of crying. Bebelușul plânge mult în a doua parte a zilei sau seara, pare că are o durere mare și este foarte agitat.

„Mi-ar fi plăcut foarte mult să știu de acest vârf de plâns de la 6-8 săptămâni, pentru că m-am speriat groaznic. Am crezut că bebelușul meu este bolnav. Mă bucur că ne-am auzit, acum știu cum să procedez în următoarele etape.”

Mămica unui bebe de 10 săptămâni, consultatie „Ora mamei”.

Ce poți face pentru bebelușul tău în a două lună?

  • Odată cu zâmbetul social, bebelușul tău este deja mai stimulat de mediu și poate adormi mai greu. De aceea, acum este perioada potrivită să introduci o rutină de somn dacă nu avea deja. Rutina îl ajută pe bebe să se liniștească.
  • Dacă în prima lună, tu și tati ați făcut rondul de noapte pe rând, adormind bebelușului pe piept, acum este momentul potrivit să-l lași pe bebe să doarmă la el în pătut, pe toată durată nopții.
  • Menține înfășatul dacă este necesar încă.
  • Totodată, poți începe să pui bazele unui somn sănătos pe termen lung, stabilind o rutină care să îl ajute să se liniștească. Încearcă somn în pătuț cel puțin o dată pe zi, la somnul de dimineață.
  • Aceasta este perioada potrivită să încerci adormirea pe pătut ziua, după o rutină adecvată și în mediu de somn optim. Cu toate acestea, încă are nevoie de sprijin, de somnuri în contact sau în mișcare pentru a se odihni.
  • Găsește echilibrul între odihna și familiarizarea cu pătuț și la somnurile de zi.

Simți că lipsește ceva din ansamblu sau ai provocări specifice, scrie-mi cu încredere și îți răspund în prima zi lucrătoare.

Somnul bebelusului în a 3-a lună de viață

Odată cu vârsta de 12 săptămâni, apar din nou schimbări în ceea ce privește somnul bebelusului tău.

Somnul de noapte: se poate menține organizat, bebelușul chiar poate să lege între 6 și 10 ore, fără mese și fără întreruperi.

Dacă, dimpotrivă, somnul de noapte este dezorganizat și foarte fragmentat la 3 luni, nu mai amâna! Este momentul să te concentrezi pe soluții și să-l ajuți să lege ciclurile de somn.

Somnul de zi: de regulă, la această vârstă, bebelușii care aveau până acum somnuri de zi bune, încep să doarmă în reprize scurte de 30-40 de minute.

Singurul somn care pare să se mențină previzibil și bun este cel de dimineață și încă îl poate face în pătuț. Bebe va dormi dimineața cam pe la aceeași oră.

În restul zilei, prioritizează somnul, ajutându-l să doarmă pentru a nu intra în deficit de somn. Menține somnul în contact, marsupiu, în mișcare afară, la nevoie.

Perioada de veghe: aproximativ 90 de minute – de când s-a trezit, până are nevoie să doarmă din nou. Cu mențiunea că prima și ultima perioadă de veghe pot fi mai scurte, la unii bebeluși.
Procesul de adormire face parte din veghe.

Culcarea de seară: se situează undeva între 18.30-20.30.

Ce poți face pentru bebelusul tău în a treia lună?

  • Susține bebelușul să lege ciclurile de somn, creându-i context propice pentru odihnă. Dacă nu aveați o rutină de somn și nici cadru de somn, acum e momentul să le organizezi.
  • Dacă nu este genul de bebe care își ascultă nevoia de somn, cu siguranță va vrea să stea treaz pentru a explora. La vârsta aceasta, chiar și o scamă poate fi foarte interesantă.
  • Asigură-i cadru de somn într-un mediu cu stimuli reduși: întuneric, temperatură constantă de maxim 22 de grade (dacă este posibil), white/pink/brown noise pe fundal.
  • Concentrează-te să încerci adormirea pe pătut la somnul de dimineață și la somnul de seară. Dacă nu pare posibil, cel puțin redu gradual implicarea ta din adormire.
  • De exemplu, dacă bebe adoarme doar legănat, poți începe să reduci amplitudinea mișcării. Într-o etapă ulterioară, adormirea se face ținut în brațe, fără mișcare. După care adormirea se face în pătut.
  • În jur de 3 luni și jumătate, odată cu saltul mental al așteptării, vine și progresia de la 4 luni. Copiii care la acest prag reușesc să adoarmă pe pătut, cu implicare parentală mică (de exemplu, presiune pe piept, mângâiere) vor resimți mai puțin impactul regresiei de la 4 luni.
  • Ai nevoie de un plan concret de somn pentru a face tranziția de la somnuri în contact la somn în pătuț și de la nopți fragmentate, la nopți consolidate.

Dacă ai nevoie de sprijin în această etapă, sunt aici ca să facem împreună un plan potrivit de somn pentru bebelusul tău și adaptat stilului tău de parenting. Poți programa o consultație pe facebook sau pe instagram.

Somnul bebelusului din a 4-a lună de viață

Odată cu vârsta de 4 luni, somnul bebelusului se poate schimba foarte mult, pentru că acum consolidează asocierile de somn folosite anterior.

Deși până acum nu păreau să-l împiedice pe bebe să aibă un somn odihnitor, de la 4 luni, odată cu saltul mental al așteptării, asocierile de somn pot fragmenta somnul.

Citește despre regresia somnului de la 4 luni ca să înțelegi ce se întâmplă cu bebelușul tău și de ce crește importanța felului în care adoarme bebelusul.

Asocierile de somn la bebelusi

La 4 luni, odată cu maturizarea ciclurilor de somn, se consolidează asocierea de somn a bebelușului și cresc în importanță.

Asocierea de somn este, de fapt, acel context de adormire pe care bebelușul îl primește constant, la fiecare ciclu de somn, pentru a fi adormit: la sân, în brațe, legănat, plimbat sau independent.

O asociere de somn este o asociere de adormire. Ea reprezintă ajutorul de care bebelușul știe că are nevoie la fiecare adormire. În absența asocierii, mai ales dacă este și obosit, va plânge să fie adormit.

Ciclu de somn la bebelusi
Ciclu de somn la bebelusi si importanța lui pentru un somn sănătos.

Perioada de până în 4 luni este singura în care poți preveni problemele de somn. Și tu vrei să traversezi această perioadă informată, fără griji și fără emoții? Sunt aici cu soluții!

Sleep training bebelusi

De foarte devreme, poți încerca adormirea în pătuț a bebelușului tău. Asta nu înseamnă că faci sleep training formal, ci îl ajuți să formeze obiceiuri de adormire, cu implicare parentală mai mică.

Cea mai adecvată metodă pentru sleep training pentru bebelusi mici, de până în 4 luni, este scara liniștirii, o metodă ce împletește mai multe metode de sleep training.

Scara liniștirii ca metodă de sleep training bebeluși implică 7 trepte de intervenție, fiecare reprezentând o strategie diferită pentru a liniști bebelușul [(7) oferă hrană, (6) ridică-l, (5) legănat pe pătuț, (4) mângâiere/atingere, (3) oferă suzeta, (2) folosește vocea, (1) intră/stai în cameră].

Este important să-ți dai timp să observi reacțiile bebelușului tău, dar șilui să-i dai timp să se obițnuiască cu un mod de adormire diferit.

De ce e important să fii pregătită?

Somnul este o nevoie biologică de bază, necesar pentru dezvoltarea neurologică și fizică. Este absolut necesar pentru viață.

Iar bebeluș capricios, care plânge la toate somnurile și se trezește des noaptea, te poate aduce într-o stare de stres și oboseală care afectează toate aspectele vieții.

Soluții pentru somnul bebelusului tău

Variantă cea mai rapidă Seminar 0-4 luni preînregistrat (140 lei) Conține:

  • seminar video
  • pdf cu informații în scris pentru somnul bebelușului (detaliat pentru 0-4 luni)
  • acces până când bebe împlinește 4 luni.

Sau programează o discuție Ora mamei (200 lei), găsim împreună soluții pentru somnul bebelusului tău și odihna familiei.

Achită prin transfer bancar serviciul dorit. Dă-mi un e-mail cu dovada plății la adresa mamaene.pelagene@gmail.com, precizând vârsta copilului, iar eu îți trimit formularele de evaluare.

Praf de sooomn!

  • Surse
  • Experiența proprie de consultant somn bebe
  • https://marcweissbluth.com/
  • Mark Weissbluth, „Healthy Sleep Habits, Happy Child”, 5th Edition
  • Cursul Family Sleep Institute, „The science of sleep”, 2022
  • Cursul Institute of Pediatric Sleep and Parenting, „Newborn Sleep”, 2022
  • Mathew Walker, „Why we sleep”,
  • Mark Weissbluth, „Sleep Consult”, 2022
  • Kim West, „The Sleep Lady®’s Good Night, Sleep Tight”, 2010

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial